Echinocțiul de primăvară
 
   poza6 echinoctiu-primavara
Echinocţiul de Martie marchează în multe culturi,  un moment de tranziţie şi noi începuturi. Echinocțiul de primăvară are un rol important în calculul datei la care se va sărbători Paștele creștin și evreiesc.
   
 
 
poza7 martisor-pomi


Bulgaria
 
    În timpurile vechi, „martenitsa”, cum sunt denumite mărțișoarele în limba bulgară, au fost acceptate ca un simbol ritualic stilizat sub forma unei amulete creată special pentru a te proteja de spiritele rele. În zilele noastre, aproape toate aceste simboluri au fost uitate, rămânând doar cel legat de venirea primăverii. Dar și acum, bulgarii cred ca vor fi sănătoși dacă  poartă  „martenitsa” în luna martie. Există o zicală din bătrâni care spune că „dacă nu porți mărțișor, Baba Marta va aduce spiritele rele în casa ta”. Caracterul mitic „Baba Marta” personifică primăvara și soarele care poate cu ușurință să ardă fețele sensibile ale oamenilor. Conform credinței naționale, Baba Marta este o bătrână neputincioasă. Acesta este motivul pentru care are tot timpul ea are un toiag în care se sprijină. Bulgarii cred că, temperamentul bătrânei este foarte instabil. Astfel că, atunci când Marta zâmbește, soarele strălucește pe cer, iar atunci când este supărată pe cineva, vremea urâtă își face simțită prezența. Majoritatea ritualurilor aveau ca obiectiv principal mulțumirea bătrânei. Baba Marta nu va vizita decât casele curate și bine îngrijite. Din acest motiv, în fiecare an, la sfârșitul lui februarie, bulgarii obișnuiesc să-și facă curățenie generală în case. Este de fapt un simbol al curățării de tot ceea ce s-a adunat rău de-a lungul anului, de toate lucrurile vechi și nefertile, de care trebuie să te debarasezi odată cu venirea primăverii, pentru a te putea purifica.
    Baba Marta are cerințe speciale pentru cei cu care se va întâlni la începutul lui martie. Astfel că bătrânii nu trebuie niciodată să iasă prea devreme din casă în aceste zile pentru că Marta dorește să întâlnească doar fete tinere și femei. Doar așa vremea va fi tot anul frumoasă și călduroasă.
    În Bulgaria toată lumea poartă „martenitsa”, inclusiv necuvântătoarele sunt împodobite cu astfel de accesorii. Mărțișoarele bulgarilor sunt asemănătoare celor din România. Sunt făcute din două bucăți de mătase, una albă și cealaltă roșie, răsucite între ele, la care se atașează monede, păr din coadă de cal, mărgele, usturoi, carcase de melci etc.
În anumite regiuni din Bulgaria mărțișoarele sunt purtate în funcție de statutul social al persoanelor în cauză. Astfel, fetele nemăritate vor purta mărțișorul în partea stângă a rochiei, în vreme ce fetele bătrâne îl vor purta pe degetul mic al mâinii stângi. Bărbații căsătoriți poartă „martenitsa” la șoseta dreaptă.
    Mărțișoarele se poartă o perioadă de timp bine determinată, după care se agață în copacii care urmează sa înflorească. Procesul scoaterii mărțișoarelor a fost legat de practicile de previziune a vremii. În sud, spre exemplu, oamenii cred că ar trebui să-ți dai jos mărțișorul doar atunci când vei observa un stol de berze. În alte regiuni acest lucru se întâmplă la vederea unei lebede, existând credința că vei fi tot anul la fel de grațios precum respectiva pasăre. Fetele nemăritate își pun mărțișorul sub o piatră mare și încearcă să ghicească care le va fi ursitul.
    Conform ritualurilor scoaterea mărțișorului  are un scop bine întemeiat: să marcheze astfel tranziția dintre sfârșitul iernii și începerea primăverii.
    Martenitsa, această amuletă magică, moștenită de la predecesori, este primul semn al venirii primăverii. El simbolizează credința fiecăruia,  că toate vor fi mai bune în anul ce va să vină.
 
    India
poza8 holi-india 
 
  La începutul primăverii, nordul Indiei sărbătorește un festival numit Holi . Principalul punct de atracție al festivalului este arderea rugului sfânt, Holika Dahan. Tradițional, rugul din ziua de Holi marchează uciderea demonei Holika. Atât copii cât și adulții se stropesc reciproc cu apă și pulbere viu colorata.
 
 
    China
 
poza9 Qingming
    Chinezii sărbătoresc primăvara prin  Festivalul Qingming care are loc în preajma zilei de 5 aprilie. Oamenii vizitează mormintele strămoșilor, le mătură, oferă mâncare și băuturi drept ofrandă pentru strămoși .
 
     Australia
poza10 floriada
    Floriada: un festival grandios de sărbătorire a primăverii, în care se organizează mari expoziții florale. Acest festival a fost oficiat prima oară in anul 1988, devenind mai apoi o sărbătoare anuală.
 
    Rusia

poza11 maslensita-rusia

    Rușii sărbătoresc “Maslenitsa” adică „Săptămâna clătitelor”, o sărbătoare tradițională simbolizând sfârșitul iernii. Sărbătoarea are origini păgâne datând din cca 500 d.Hr. , fiind  mai târziu adoptată și de creștini .
 
 
    Franța
poza11 foire-paris
 
    Pentru francezi celebrarea primăverii are loc în Aprilie și Mai prin intermediul festivaluluiFoir de Paris”. Acest festival este dedicat invențiilor, inovațiilor și noilor tendințe în designul interior.
 
 Finlanda, Suedia , Cehia , Estonia și Germania
 
poza12 vrajitoare
Sabatul Vrăjitoarelor
 
    Toate aceste țări sărbătoresc “Walpurgisnacht “,  o sărbătoare de origine germană care se ține în noaptea de 30 Aprilie  a fiecărui an. Denumirea vine de la sfânta Walburga, a cărei zi este pe 1 mai. După credința populară germană, în această noapte vrăjitoarele și demonii se dezlănțuie pentru câteva ore, vestind sosirea primăverii. Tot în Germania se spune că pe 1 mai își fac apariția spiritele pământului și zânele, pentru a trece Pământul în siguranță, spre noul sezon. Oamenii sărbătoresc prin petreceri grandioase  și își pun mături între picioare, se urcă pe dealuri privind înainte spre anotimpul ce urmează. Tot atunci se obișnuiește ca oamenii să viziteze mormintele rudelor decedate.
Această sărbătoare este legată de multe legende și tradiții. Într-o astfel de noapte se spune că Faust, cunoscut și sub numele de Faustus ( cel care și-a vândut sufletul Diavolului) a fost martor la neagra ceremonie celebrată de vrăjitoare și diavoli.
 

Save

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *