Chinezii au venerat jadul încă din Neolitic ( denumită și Era pietrei lustruite ). Cercetările arheologice demonstrează faptul că poporul chinez folosea jadul nefrit pentru ornamente și arme, în urmă cu 7000 – 8000 de ani.antichitati-chinezesti-din-jad          

     Cuvântul chinezesc folosit generic pentru jad, ”Yu”, se referă, în fapt, la orice piatră sculptată. Aproximativ 30 sau 40 de tipuri de minerale sunt numite de chinezi ca fiind ”yu”. Nefritul este cunoscut ca ”lao-yu” (”jad vechi”) sau ” bai-yu” (”jad alb”), iar jadeitul este cunoscut sub numele de ”fei-cui-yu” (”jadul pescărușului albastru”)

jad-symbol
Vechea ideogramă chinezească, pentru jad

Vechea ideogramă chinezească ( în chineza mandarină ) pentru jad ”玉” , reprezintă trei pietre de jad legate cu o sfoară, un simbol compus din ”三” și ”丨”, având aspectul asemănător ideogramei pentru rege (王). Ulterior a fost adăugat marcajul ” 丶” pentru a face diferența între această ideogramă și cea folosită pentru ”rege” . O semnificație extinsă dobândită mai târziu, a fost aceea de “comoară a unui rege”. În cultura chineză, semnificația jadului este însă mult mai amplă.

Conform unui mit chinezesc, după ce a fost creat omul, acesta umbla pe pământ neajutorat și vulnerabil la atacurile bestiilor. Se crede că Zeului Furtunii (Lei Gong) i s-a făcut milă și a făurit din curcubeu multiple topoare de jad pe care le-a aruncat pe pământ pentru a fi descoperite de om și a se apăra cu ele.

topor-din-jad
Lamă de topor din jad – descoperită în situl arheologic din Jinsha, Chengdu China

Unii cărturari au sugerat că insăși civilizația chineză s-a format în jurul acestei pietre. Cunoscut în perioada Chinei Imperiale și sub denumirea de ”Piatra cerului”, era mai valoros decât aurul sau pietrele prețioase și era considerat ca fiind puntea dintre cer și pământ. Prețuit atât pentru fumusețe, cât și pentru valoarea simbolică, jadul era purtat în mod tradițional ca talisman de către chinezi, era sculptat în forme deosebite și folosit pentru manufacturarea diverselor obiecte.

Jadul se regăsește sub două forme: nefrit și jadeit, ambele tipuri fiind apreciate pentru duritatea, consistența, dar și pentru capacitatea de a putea fi modelate, strălucirea generată creând iluzia transparenței. Nefritul și jadeitul sunt roci diferite din punct de vedere al compoziției chimice, ambele nefiind, de fapt, pietre prețioase sau cristale, ci un ansamblu de minerale.

O reprezentare materială a înțelepciunii antice, a cultivării inimii și a minții

În vremurile străvechi, jadul, în special regăsit sub formă de bi (璧 – disc șlefuit, prevăzut cu orificiu central) avea o simbolistică religioasă, cercul reprezentând probabil paradisul sau eternitatea, semnificația exactă fiind încă un mister.

“Jadul, fără cioplire, nu poate deveni un obiect util” ( 玉不琢 不成器 ) , este o bine-cunoscută zicală chinezească și se referă la faptul că o persoană nu poate fi talentată fără a învăța. Jadul, considerat a fi una dintre cele mai valoroase pietre naturale, este folosit ca analogie pentru persoană.

Putere și bogăție jadul ca simbol al statutului

În Perioada Primăverii și a Toamnei (771 î.e.n. – 476 î.e.n), Regele Zhao (秦昭王)  din statul Qin i-a promis Regelui Huiwen din statul Zhao 15 fortărețe în schimbul unei faimoase pietre de jad numită heshibi (和氏璧).

e482e719357919687f9fd1d6b7712469

Costumele funerare realizate din plăcuțe de jad erau folosite pentru înmormântarea suveranilor și a înalților demnitari.

poza-jad-2
Costum funerar realizat din plăcuțe de jad. Mormântul lui Liu Sui, Prinț al statului Zhao, dinastia Han ( cca 200 î.Hr. ), China

Împărăteasa Dowager Cixi ( 29. 11.1835 – 15.11.1908 ) avea peste 3000 de cutii de jad, bijuterii și își masa fața cu jad în fiecare dimineață și se trata prin acupunctură folosind ace din jad. 8ea010941514dd4fbcff966fcf6f2dbf
Așa cum am arătat, jadul este un articol de lux foarte apreciat, prețul fiind stabilit în funcție de calitatea gemelor ( tip de jad, nuanță și saturația de culoare, dispunerea incluziunilor, etc ) .

Jadul avea și funcție de amuletă, fiind purtat de către războinici sub formă de pandant, amuletă simplă sau încrustată în armură.

Valoarea recunoscută a jadului continuă și în zilele noastre, așa cum se poate observa la medaliile oferite în cadrul Olimpiadei de la Beijing. Jadul, în fomă de bi,  a fost încrustat pe reversul medaliilor.

medalie-simbol-jad

Zicala „黃金有價玉無價 ” , care se traduce prin „Poți pune preț pe aur, dar nu poți pune preț pe jad.”  subliniază importanța și valoarea jadului în cultura chineză. Aurul poate fi unul din cele mai valoroase metale din lume, însă,  jadul de calitate este comercializat în China la prețuri de aproape 14 ori mai mari decât cotația aurului.

eb20aa26d04b399def2e4475d6f7ab4e
Sferă de jad cu un diametru de 1.6 m, evaluată la 2 miliarde de yuan ( cca 301.197.000 USD ).

Surse documentare:

Michael Han pentru Quora.com
Fred Ward in National Geographic, Septembrie 1987
Timothy Green in revista Smithsonian, 1984

The Myth of the Jade Discs, National Geographic

Traducere și adaptare: Rodica Pușcașu

Drepturi rezervate pentru ArtAntik.info & ArtAntik.ro

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *